Informatie, onderzoek en analyse
wegwerp e-sigaretten

Wat zijn wegwerp e-sigaretten en wat zijn de voordelen en nadelen?

Roken is natuurlijk niet meer van deze tijd. Ondanks dat zijn er nog steeds ontzettend veel mensen die gewoon blijven roken. Het ene deel van deze rokers is gelukkig overgestapt op de e-sigaret, waar het andere deel gewoon is blijven roken. Ondanks dat ook de e-sigaret natuurlijk niet bevorderlijk is voor je gezondheid, is het in ieder geval een heel stuk beter dan de normale sigaret. Om je een idee te geven welke voordelen het allemaal heeft, hebben we in dit artikel een aantal zaken voor je op een rijtje gezet. In dit artikel benoemen we niet wat alleen wat een e-sigaret is, maar ook wat de voor- en ook nadelen zijn van het gebruik van deze sigaret.

disposable vapeWat is een e-sigaret?

Alvorens we verder gaan met de voor- en ook nadelen van het gebruik van de e-sigaret, is het goed om eerst verder in te gaan op wat het nu exact is. E-sigaretten verbranden geen tabak. Daardoor zitten er in de damp van e-sigaretten minder schadelijke verbrandingsproducten zoals teer. Toch ademen mensen alsnog giftige stoffen in als ze de e-sigaret gebruiken. Er zitten soms kankerverwekkende stoffen in de damp van e-sigaretten, zeker als je je producten bij ongereguleerde verkopers koopt.

De voordelen van de e-sigaret

Eén van de voordelen van het gebruik van de e-sigaret, is dat het je kan helpen stoppen om te roken. Uiteraard is ook de e-sigaret niet gezond, maar wel beter dan de normale sigaret. Met de e-sigaret krijg je namelijk geen teer binnen. Wel is het goed te weten dat er in een e-sigaret wel nicotine zit, de verslavende stof in sigaretten. Het is dus niet per definitie gezond om van de normale sigaret over te stappen op de e-sigaret, maar het is in ieder geval een stuk beter dan een reguliere variant.

Allerlei verschillende smaken

Een ander voordeel van het roken van een e-sigaret, is dat je ze kunt krijgen in letterlijk iedere smaak welke je maar wilt. Dit zorgt ervoor dat er geen smaak is die je niet kunt proeven. Dit maakt het voor veel mensen daarom ook een stuk lastiger om volledig te stoppen met het roken. De combinatie van een lekkere smaak en de aanwezigheid van nicotine, maakt het dat het roken van een e-sigaret misschien nog wel verslavender is dan een normale sigaret.

Nadelen

Naast alle voordelen, heeft de wegwerp vape natuurlijk ook enkele nadelen. Zo is en blijft het natuurlijk gewoon een vorm van roken, iets wat natuurlijk je gezondheid niet ten goede komt. Door de aanwezigheid van nicotine is en blijft het natuurlijk gewoon een verslavende werking houden. Het maakt dus in de basis niet uit voor mensen die graag willen stoppen met roken. Uiteraard kun je er wel minder van roken, maar of dit de oplossing is, dat valt nog maar te bezien. Daarnaast is het ook lastig om te bepalen wanneer je klaar bent met je ‘sigaret’. Een normale sigaret steek je immers aan, een e-sigaret natuurlijk niet. Het kan dus vooral in het begin zo zijn, dat je te lang door rookt, waardoor je misselijk begint te worden.

Hoe dan ook is er één ding waar geen discussie over bestaat: als jij een roker bent en het lukt je niet om op wilskracht te stoppen – dan is overschakelen naar de e-sigaret zeker en vast een minder schadelijk alternatief. Daarover zijn zowat alle wetenschappers, én onze Belgische overheidsdiensten, het zeker eens.