Informatie, onderzoek en analyse
zonnepanelen

Is het interessant om nu zonnepanelen te kopen?

Is het verstandig om nu zonnepanelen te kopen? De energieprijzen zijn de afgelopen maanden fors gestegen. De belangrijkste reden is de oorlog die is uitgebroken in Oekraïne en de daarop ingestelde sancties tegen Rusland. Waar je eerst nog tussen de 15 en 20 cent per kWh betaalde, ligt de stroomprijs inmiddels 3-4x zo hoog. Een gigantische stijging met veel gevolgen voor je portemonnee. Door middel van zonnepanelen kun je ervoor zorgen dat je zelf stroom opwekt. Je kunt de stroom direct gebruiken om je wasmachine, droger en vaatwasser te laten draaien, bijvoorbeeld. Gebruik je minder stroom dan de zonnepanelen opwekken, dan kun je de stroom terugleveren aan het net. Je krijgt hier een vergoeding voor van je energieleverancier.

Terugverdientijd is fors gedaald

Zonnepanelen kosten geld, dat is één ding dat zeker is. Hoeveel je precies kwijt bent ligt aan het aantal panelen, het type panelen en de omvormer die wordt geïnstalleerd. Voor een gemiddelde woning kun je ervan uit gaan dat je ergens tussen de 3.500 en 7.500 euro kwijt bent. Toen de stroomprijs nog laag was duurde het ongeveer 7 tot 8 jaar voordat je dit bedrag had terugverdiend. Met de gestegen prijzen voor elektriciteit is de terugverdientijd inmiddels fors gedaald. Je kunt zonnepanelen inmiddels binnen 4 á 5 jaar terugverdienen. Stel dat de prijs voor stroom nog verder zou gaan stijgen (iets wat niet ondenkbaar is), dan wordt de terugverdientijd nog korter.

werking zonnepanelenAlle voordelen van zonnepanelen op een rij

Welke voordelen heb je nog meer als je kiest voor zonnepanelen? Naast de snelle terugverdientijd is het zo dat je na installatie direct profiteert. Als je kiest voor bijvoorbeeld 10 zonnepanelen, dan zullen deze gelijk honderden euro’s per jaar aan stroom opleveren die je dan kan gebruiken om zaken als je televisie en je laptop van stroom te voorzien.

Een ander interessant voordeel is dat zonnepanelen gunstig zijn voor het energielabel dat voor de woning afgegeven wordt. Sinds 1 januari 2015 is het verplicht om een energielabel te hebben als je je woning gaat verkopen. Liggen er panelen op het dak, dan zal dit gunstig uitpakken voor het label dat wordt afgegeven. Verder is er ook nog een milieuvoordeel. Zonne-energie is groen en daarmee uiterst duurzaam. Ook wordt de CO2-uitstoot verlaagd en produceren zonnepanelen geen geluid.

Langere levertijd

Alle seinen staan dan ook op groen om zonnepanelen aan te schaffen zou je denken. Er is alleen één groot nadeel. Vanwege de grote vraag naar zonnepanelen (en dus ook omvormers) is de wachttijd aardig opgelopen. Je zult dus flink wat geduld moeten hebben voordat de zonnepanelen ook daadwerkelijk op je dak liggen. Hoelang dit precies is, verschilt per installateur, maar je kunt rekening houden met minimaal enkele maanden.

In sommige gevallen moet je zelfs een jaar wachten op installatie. Het is belangrijk om goede afspraken te maken met je installateur zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Vaak proberen aanbieders van zonnepanelen je te verleiden het contract te tekenen. Eenmaal getekend zit je vast aan het contract en moet je maar afwachten of de gemaakte afspraken worden nagekomen. Zorg dat je de gemaakte afspraken zwart-op-wit hebt staan, zodat je een stok achter de deur hebt als de installateur zich niet aan de afspraken houdt.

Geen budget beschikbaar voor zonnepanelen

Als je op dit moment niet genoeg geld op je spaarrekening hebt staan voor zonnepanelen, dan kan het interessant zijn om aan te kloppen bij een geldverstrekker of bank. Deze zal op basis van je inkomen en financiële verplichten bekijken of het mogelijk is om geld te lenen. Als dit lukt, dan kun je met het geleende geld toch zonnepanelen laten installeren. Houd er wel rekening mee dat je de lening moet aflossen en dat je over het geleende geld ook rente moet betalen. De terugverdientijd van de zonnepanelen zal dus wel wat langer worden als je kiest voor deze optie. Maar zonnepanelen met een langere terugverdientijd zijn altijd nog beter dan een dak zonder zonnepanelen natuurlijk!

Zonnepanelen aanbieders vergelijken

Als je hebt besloten om ook zonnepanelen te laten installeren, dan is de volgende stap het vinden van een installateur. Er zijn tegenwoordig tal van aanbieders, maar hoe kies je de beste? Wij raden je aan om de reviews door te lezen die klanten hebben gegeven. Zo ontdek je welke bedrijven goed beoordeeld zijn en betrouwbaar zijn. Als je eenmaal een aantal partijen hebt gevonden kun je er offertes opvragen. Zo ontdek je wat de totaalprijs zal zijn voor de panelen, omvormer en installatie.

Je kunt vervolgens de verschillende offertes naast elkaar leggen en een keuze maken op basis van prijs/kwaliteit. Vergeet overigens niet om te informeren naar de wachttijd. Hoelang gaat het duren voordat de zonnepanelen op je dak liggen? Geen onbelangrijke vraag, want je wilt natuurlijk zo snel mogelijk kunnen profiteren van de zonnepanelen.

Type zonnepanelen

Ga je installateurs vergelijken, kijk dan ook goed naar het type zonnepanelen waar je uit kunt kiezen. Niet elke zonnepaneel is hetzelfde. De belangrijkste aandachtspunten zijn de opbrengst en levensduur. Hoeveel kWh gaat een zonnepaneel opbrengen en wat is de verwachte levensduur?

Daarnaast heb je ook nog te maken met het feit dat de opbrengst lager wordt naarmate een zonnepaneel langer in gebruik is. Vaak is de opbrengst in jaar één 100%, in jaar twee bijvoorbeeld 0,25% minder, in jaar drie 0,50% minder etc. Bij sommige panelen is het verlies al snel groot, bij andere panelen blijft het verlies zeer beperkt. Neem dit dan ook mee in je keuze voor een bepaald type paneel. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk kunnen profiteren van een zo hoog mogelijke opbrengst.

Zonnepanelen een goed idee?

Nu je hebt kunnen lezen welke voordelen zonnepanelen hebben en waar je rekening mee moet houden is de grote vraag of zonnepanelen een goed idee zijn. Wat ons betreft wel! Het is momenteel één van de beste investeringen die je kunt doen. Geld op een spaarrekening levert heel weinig op en beleggen kent veel risico’s. Zonnepanelen daarentegen leveren direct een leuk geldbedrag op. Wij raden je dus aan om in actie te komen en ook te kiezen voor zonne-energie!