Informatie, onderzoek en analyse

Hoe overleef je een hittegolf zonder mobiele airco?

Het is heet geweest de laatste tijd. We hebben allemaal gehoord over de hittegolf die ons gaat treffen, en we hebben allemaal gelezen hoe verschrikkelijk het gaat worden. Maar wat kun je doen als je geen (mobiele) airco hebt? Hier zijn enkele manieren om een hittegolf te overleven zonder airco.

Maak je eigen airconditioner

Er zijn veel manieren om je eigen airconditioner te maken zonder een mobiele airco unit. Je zou bijvoorbeeld kunnen:

  • Een kom ijs invriezen en naast de ventilator in je slaapkamer zetten. Op die manier, als het ijs smelt, koelt het je kamer af. U kunt ook een paar ijsblokjes voor een oscillerende ventilator zetten en vergelijkbare resultaten bereiken.
  • Gebruik een cold pack en leg die op verschillende delen van je lichaam; dat koelt die lichaamsdelen af. Maak een geïmproviseerd koelapparaat door bevroren groenten in een sok te doen – dit wordt een “ice pack” of “cold pack” genoemd,
  • Natte kleding werkt als isolatie wanneer je aan hitte wordt blootgesteld: De verdamping voorkomt dat zweet zich ophoopt in kledinglagen (waardoor ze warm zouden worden), waardoor ze comfortabeler zijn dan normale zomerkleding!

Eet bevroren voedsel

Hoewel bevroren voedsel je niet echt afkoelt, kan het wel helpen. Door de oppervlakte van je lichaam te vergroten, kan warmte makkelijker ontsnappen en blijf je op een veilige temperatuur. Het eten van ijs is een manier om dit te doen. Als je niet alles wilt opeten, lik je gewoon de bovenste laag eraf en gooi je de rest weg! Andere opties zijn ijslolly’s en ijsblokjes, die aan drankjes als limonade of ijsthee kunnen worden toegevoegd voor een extra verkoelend effect. Diepvriesgroenten zoals maïs, erwten en sperziebonen zijn een andere optie als je op zoek bent naar een gezondere optie dan ijs of ijslolly’s (hoewel niet iedereen toegang heeft tot verse producten tijdens extreem weer). Tot slot is diepvriesfruit een geweldig tussendoortje dat niet bederft zoals gewoon fruit – en het smaakt ook nog eens goed!

Neem een koude douche

Een koude douche nemen is een van de gemakkelijkste manieren om af te koelen tijdens een hittegolf, zolang je het niet erg vindt om nat te worden. Een koude douche kan je lichaamstemperatuur na verloop van tijd met wel vijf graden verlagen, waardoor je lichaam zijn interne temperatuur beter kan reguleren. Volgens een artikel in de Harvard Heart Letter: “Koud water zorgt ervoor dat de bloedvaten onder de huid zich vernauwen, waardoor het bloed wordt weggeleid van de oppervlakkige delen van het lichaam naar de kernorganen, zoals het hart en de longen.” Dit verhoogt de snelheid waarmee warmte je lichaam verlaat – en dat is niet alleen belangrijk bij extreme temperaturen, maar ook als je sport of andere activiteiten doet waarbij je kerntemperatuur stijgt en je hevig zweet.

Koude douches zijn ook ideaal als je deze zomer geen airco wilt gebruiken, omdat je er geen energie voor nodig hebt (je hoeft alleen maar voor voldoende warm water te zorgen). Het belangrijkste is dat je lang genoeg doucht – niet korter dan 10 minuten – en daarna afkoelt met een andere activiteit, zoals buiten wandelen met lichte kleding aan.

Zet wat zijwind op

Een ventilator kan je beste vriend zijn tijdens een hittegolf, vooral als je geen airconditioning hebt. Ze zijn goedkoop, ze verbruiken geen energie (tenzij ze een elektrische motor hebben), en ze maken lawaai dat alle andere storingen in huis verdoezelt.

Sommige ventilatoren blazen warme lucht rond en andere duwen warme lucht naar beneden en uit de weg zodat die niet bij u terechtkomt. Het laatste type heet zijwind of oscillerend; het is het type dat u wilt voor de zomer omdat het de dingen koel houdt zonder ze heter te maken. U wilt nooit een ventilator die hete lucht in uw gezicht blaast – u zult zich alleen maar viezer voelen omdat u met vochtigheid wordt bestraald, niet koeler omdat er genoeg luchtcirculatie is.

U kunt ook overwegen om meerdere ventilatoren aan te schaffen, zodat er altijd een binnen handbereik is als u die nodig heeft tijdens die extra warme dagen of nachten! Want vergeet niet: ’s nachts wordt het ook koud!

Hou je lichaamstemperatuur laag

Je kunt er niet omheen dat je gaat zweten als je buiten bent tijdens een hittegolf. Maar door je lichaamstemperatuur laag te houden, kun je de hoeveelheid water die je lichaam verliest door verdamping beperken.

Om buiten koel te blijven:

  • Gebruik ventilatoren om luchtstroming te creëren en koele lucht te laten circuleren in kamers zonder airconditioning. Ventilatoren helpen de lucht door een kamer te circuleren, waardoor het er tot 15 graden koeler aanvoelt dan bij normale temperaturen. Gebruik, indien mogelijk, een oscillerende ventilator om de gekoelde lucht nog effectiever door de kamer of het appartement te laten circuleren, terwijl condensatie op ramen en muren wordt verminderd door vocht gelijkmatig door de ruimte te verdelen zonder warme plekken te creëren waar vocht zich ophoopt in de buurt van vensterbanken of stopcontacten die de hele dag aan hebben gestaan (zet elektronica uit!).
  • Eet lichtere maaltijden zodat ze geen spijsverteringsproblemen veroorzaken tijdens hittegolven – en doe ook rustig aan met gekruid eten! Cafeïne en alcohol moeten ook worden vermeden, omdat beide ons vocht doen verliezen door meer dan normaal te zweten, waardoor iemand kan uitdrogen bij overmatig gebruik gedurende meerdere dagen als gevolg van nieuw ontdekte dorstigheid veroorzaakt door extreme temperaturen buiten hun voorkeursnormen voor leefomstandigheden rond 65-75 graden Fahrenheit (18-24 Celsius).

Draag loszittende katoenen kleding

Katoen in het bijzonder is een natuurlijke isolator en kan tot 30% van zijn gewicht aan vocht absorberen. Dit maakt het ideaal om u koel te houden bij warm weer, omdat het u helpt om een gelijkmatige temperatuur te behouden. Katoen is ook ademend, waardoor zweet van de huid kan verdampen en uw lichaamstemperatuur kan worden gereguleerd.

Kleren van katoen zijn ideaal om in de zomer te dragen omdat ze licht en comfortabel zijn, maar ze moeten wel losjes zitten zodat de lucht rond het lichaam kan circuleren, wat ook helpt bij de ventilatie en de afkoeling.

De beste manier om koel te blijven tijdens een hittegolf is actief te blijven en veel water te drinken. De op één na beste optie? Houd je huis zo koel mogelijk door de ramen ’s nachts open te zetten en ze overdag te bedekken met jaloezieën of gordijnen, vooral als je geen airconditioning hebt. Je kunt ook investeren in planten die van hoge temperaturen houden, zoals vetplanten, zodat je huis fris aanvoelt, zelfs als het buiten warm is!