Informatie, onderzoek en analyse
Hoe leert u uw kat de kattenbak te gebruiken

Hoe leert u uw kat de kattenbak te gebruiken: 7 nuttige tips

Katten zijn slimme, zelfstandige dieren. Ze zijn ook zeer intelligent en kunnen in korte tijd leren om zelfstandig de kattenbak te gebruiken. Als uw kat moeite heeft om de kattenbak te gebruiken, komt dat waarschijnlijk omdat hij of zij er nog nooit een heeft gebruikt. Het hoeft niet moeilijk te zijn om uw kat de kattenbak te leren gebruiken: het enige wat u nodig heeft is geduld en een aantal nuttige tips van professionele trainers en dierenartsen.

1. Als je een kitten adopteert, maak dan de kattenbak klaar voordat je hem mee naar huis neemt

Als u een kitten adopteert, maak dan de kattenbak klaar voordat u het naar huis brengt. Zet hem op zijn plaats voordat u uw kitten mee naar huis neemt, zodat hij zich op zijn gemak voelt in de ruimte.

Zet de kattenbak op een rustige plaats en zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor uw kat om zich gemakkelijk te kunnen bewegen. Zet de kattenbak indien mogelijk op een plek waar uw kat zich veilig voelt – uit de buurt van druk verkeer of plaatsen waar andere dieren in de kattenbak kunnen komen.

Indien mogelijk, plaats één kattenbak per kat plus een extra kattenbak voor kittens of zieke katten die nog niet uit hun kooi of kennel kunnen, maar toch toegang tot een toilet nodig hebben!

2. Zet de kattenbak op een rustige plek, waar weinig passage is.

Voordat u uw kat leert de kattenbak te gebruiken, moet u ervoor zorgen dat deze op een rustige plaats staat, waar weinig doorgang is. Katten zijn gewoontedieren en territoriale wezens, dus ze houden niet van veel verandering in hun omgeving. Door de kattenbak op een plek te zetten waar niet veel verkeer is, kunt u de stress voor uw kat tijdens dit trainingsproces verminderen. Zorg er ook altijd voor dat er niets anders in de buurt is (zoals een andere kat) dat verwarring kan veroorzaken wanneer u uw kat probeert te leren hoe hij zijn nieuwe potje moet gebruiken.

Als u er moeite mee heeft om uw huisdier meteen op zijn gemak te stellen op de aangewezen plek, of als u tekenen van ongemak opmerkt tijdens deze periode – zoals verstoppen onder meubels of urineren buiten de kattenbak – probeer dan iets bekends om hem heen te leggen (zoals dekens) totdat hij zich meer thuis voelt in zijn nieuwe omgeving.

3. Gebruik een overdekte kattenbak als dat zinvol is voor uw kat

Katten zijn schone dieren, dus gebruiken ze bij voorkeur een kattenbak binnenshuis. Het belangrijkste hier is dat de ruimte privé moet zijn en niet zichtbaar vanuit andere delen van het huis. Een onoverdekte kattenbak kan in de open lucht staan, wat prima is als u het niet erg vindt dat alle ogen op uw kat gericht zijn als zij haar behoefte doet. Het is echter waarschijnlijk dat uw kat zich ongemakkelijk zal voelen bij het gebruik van een openbaar toilet op een dergelijke manier en het minder waarschijnlijk zal vinden dat ze het consequent gebruikt.

Een overdekte kattenbak biedt privacy, maar zorgt toch voor visuele stimulatie – en u of iemand anders hoeft niet toe te kijken! Een goede vuistregel bij het kiezen van een overdekte kattenbak is dat de opening idealiter net groot genoeg moet zijn voor het hoofd van uw kat, maar te klein voor haar lichaam (zodat ze er niet doorheen kan lopen).

4. Zet de kattenbak ergens neer waar de kat zich prettig voelt

Om ervoor te zorgen dat uw kat de kattenbak gebruikt, moet u deze op een rustige plaats zetten waar uw kat zich veilig voelt. Katten zijn van nature schuw en verstoppen zich graag op kleine, donkere plekjes. Als u de kattenbak gemakkelijk toegankelijk maakt, zullen katten geneigd zijn deze te gebruiken in plaats van het toilet of de badkuip.

Als u meerdere katten in uw huishouden heeft, kunt u het beste meerdere kattenbakken in het huis plaatsen, zodat elke kat er bij kan zonder het gevoel te hebben dat het te druk is door de aanwezigheid van andere katten.

5. Wees geduldig met uw kat: katten zijn gewoontedieren en verandering kan verontrustend zijn

Wees geduldig met uw kat; katten zijn gewoontedieren en verandering kan verwarrend zijn. Als u onlangs bent verhuisd naar een nieuw huis, kan het zijn dat u de kattenbak op een andere plek moet zetten om aan de voorkeuren van uw kat tegemoet te komen. Omdat katten de dingen graag op hun eigen manier doen, kan het enige tijd duren voor ze zich hebben aangepast.

Bedenk ook dat katten niet alleen territoriaal zijn, ze kunnen zich ook beschermend voelen tegenover een persoon of plaats (zoals hun baasje). Ze kunnen in de war raken als ze denken dat u ze niet op een bepaalde plek wilt hebben omdat ze zich daar veilig voelen!

6. Geef uw kat de tijd om zijn nieuwe ruimte te verkennen en zelf dingen uit te zoeken.

Wanneer u uw kat in zijn nieuwe huis introduceert, wees dan geduldig en geef hem de tijd om zijn omgeving te verkennen. Het kan zijn dat uw kat de kattenbak niet meteen wil gebruiken. Het kan even duren voordat hij gewend is aan zijn nieuwe plek, dus overhaast de dingen niet. Dit geldt vooral voor katten die nog nooit in een huis hebben gewoond – zij zullen zich in het begin niet op hun gemak voelen bij het gebruik van de kattenbak! Zorg ervoor dat u hem voldoende ruimte geeft om te verkennen en zich aan te passen.

7. Wees niet bang om uw kitten zelf in de kattenbak te tillen, vooral als hij er voor het eerst aan moet wennen.

Als uw kitten niet graag alleen naar de kattenbak gaat, wees dan niet bang om uw kitten zelf in de kattenbak te tillen, vooral als het de eerste keer is dat hij eraan gewend raakt.

Kittens zijn meestal avontuurlijke en nieuwsgierige wezentjes die veel dingen op hun eigen manier willen. Ze willen nieuwe dingen ontdekken, leren hoe ze werken en hoe ze zich voelen, en onafhankelijk van jou zijn. En omdat kittens niet bang zijn voor nieuwe dingen, is het ook geen probleem voor ze om voor het eerst door jou in een kattenbak getild te worden (hoewel dat voor jou misschien wel het geval is!).

Conclusie

Katten zijn relatief gemakkelijk te trainen, zeker als je er de tijd voor neemt. Ze zijn eerder geneigd dan honden om de kattenbak te gebruiken zonder veel training, maar ze hebben nog steeds wat begeleiding van hun mensen nodig! Goed getrainde katten hebben minder ongelukjes in huis en kunnen zich beter aanpassen als ze van het ene huis naar het andere verhuizen.

Nog op zoek naar een goede kattenbak?

Lees dan even onze review over de beste kattenbakken van 2024. Daar vind je gegarandeerd één die bij aansluit bij jouw behoeften!