Laten we eerlijk zijn: braden is een van de meest bevredigende dingen die je in de keuken kunt doen. Er gaat niets boven het omtoveren van een stuk vlees in iets heerlijks en sappigs, maar er zijn ook enkele valkuilen waardoor je braadstuk kan mislukken. De belangrijkste is over- of ondergaren – soms is het vlees van binnen perfect gaar, maar zijn de buitenkanten droog en taai. Andere keren, is het allemaal medium gebakken van boven naar beneden. En soms is het gewoon aangebrand! Gelukkig is er een makkelijke manier om deze problemen te voorkomen: het gebruik van een vleesthermometer. U denkt misschien dat de gaartijden voor gebraad vaststaan; wat kan er immers misgaan? Maar met een thermometer bij de hand, weet u precies wanneer uw vlees gaar zal zijn voordat u het in de oven (of koekenpan) stopt.
Gebruik het juiste type vleesthermometer.
Als u een vleesthermometer koopt, is het belangrijk dat de thermometer lang genoeg is om het midden van het stuk vlees te bereiken. Zorg er verder voor dat je een digitale uitlezing hebt. Het laatste wat u wilt is een analoge wijzerplaat met een naald die in uw voedsel prikt!
Vergeet niet voor te verwarmen.
Als het op koken aankomt, is een goede vuistregel: als je geen tijd hebt om het goed te doen, dan moet je het waarschijnlijk helemaal niet doen. Maar als er veel op het spel staat, zoals wanneer je gasten op hun eten wachten en jij kogels zweet in de keuken, dan kunnen een paar extra minuten om voor te verwarmen goud waard zijn.
Hier zijn wat tips voor het voorverwarmen:
- Verwarm de oven voor (dit spreekt voor zich)
- Verwarm je vleesthermometer voor! Het is belangrijk dat hij goed gekalibreerd is, zodat je vlees niet te gaar of te weinig gaar wordt.
Controleer de temperatuur op meerdere plaatsen.
Wanneer u de temperatuur op verschillende plaatsen controleert, moet u er rekening mee houden dat deze enkele graden kan verschillen. Zorg ervoor dat u de vleesthermometer in het dikste gedeelte van het vlees steekt en niet in de buurt van botten of vet, omdat dit de resultaten kan vertekenen.
Als u nog geen ervaring hebt met het gebruik van een thermometer, raden wij u aan te oefenen tot u er vertrouwen in hebt, voordat u kip of andere stukken vlees gaat bereiden.
Trek het er 5 graden uit voordat het klaar is.
U kunt uw braadstuk ook 5 graden voordat het helemaal gaar is uit de oven halen. Dit zorgt ervoor dat u een vochtig, mals en sappig stuk vlees heeft tegen de tijd dat u klaar bent om te eten.
Het is belangrijk te weten dat alle braadstukken, nadat ze uit de oven zijn gehaald, nog ongeveer 10-15 minuten doorgaren, dus houd hier rekening mee bij het plannen van uw timing.
Laat het rusten
Als u het vlees uit de oven hebt gehaald, laat het dan een paar minuten rusten voordat u het opdient. Hierdoor kunnen de sappen zich over het vlees verdelen, waardoor het eindproduct malser en sappiger wordt.
Voor een medium-rare steak: Laat het 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt
Voor rauwe/gematigd rauwe kip of karbonade: 5 minuten laten rusten voordat u het vlees aansnijdt
Als u meerdere stukken vlees tegelijk braadt (zoals een kalkoenborst en een paar kippendijen), laat ze dan allemaal in totaal 20 minuten rusten als ze klaar zijn met braden
Vleesthermometers maken een enorm verschil in de kookkwaliteit, vooral bij gebraad en hele vogels.
Vleesthermometers zijn een must-have in uw keuken. Ze stellen u in staat vlees perfect te bereiden zonder het te over- of onder te garen. Dit resulteert telkens weer in malse, sappige en smaakvolle maaltijden.
Hoewel sommige mensen nog steeds vertrouwen op de ouderwetse methode van “duimen” met hun vingers voor gaarheid, is deze methode niet erg nauwkeurig en kan resulteren in droog overgaar vlees of ondergaar rauw vlees. Vleesthermometers maken het koken gemakkelijker door nauwkeurigere resultaten te geven dan te gokken wanneer een stuk vlees gaar is, uitsluitend op basis van visuele aanwijzingen (kleur).
Conclusie
Het komt erop neer dat u geen meesterkok hoeft te zijn om lekker te koken, en met de juiste hulpmiddelen zoals deze vleesthermometers kan iedereen heerlijke maaltijden maken. Dus vooruit – waag de sprong en gebruik er vandaag nog een in uw keuken!