Informatie, onderzoek en analyse
10 strandfotografie tips voor beginners

10 strandfotografie tips voor beginners

Ik ben altijd al een fan geweest van strandfotografie, maar ik ben zelf niet echt een expert. Dus om me te helpen, heb ik een aantal vrienden, collega’s en andere fotografen gevraagd. Het resultaat is deze lijst met tien tips waarvan ik hoop dat ze nuttig zijn voor iedereen die aan de slag wil met zijn eigen strandfoto’s:

1. Gebruik een gimbal voor stabiliteit

Als je van fotografie houdt, dan weet je dat een van de belangrijkste dingen om te hebben een gimbal is. Een gimbal heeft de mogelijkheid om je camera stabiel te houden tijdens het gebruik en bewegingsonscherpte of camerabewegingen te voorkomen. Een goed voorbeeld hiervan is wanneer u foto’s maakt in een vliegtuig, waar er constant beweging is van zowel uw lichaam als het vliegtuig zelf. Met een gimbal zal dit echter geen probleem zijn, omdat het uw camera stabiel houdt terwijl u opnamen maakt van alles wat er om u heen gebeurt!

Het kan moeilijk zijn voor sommige fotografen die vloeiende video’s of foto’s willen zonder veel bewegingsonscherpte of trillende beelden omdat ze hun handen gebruiken in plaats van een statief (dat mensen soms op robots kan laten lijken). Dat is waarom het hebben van een gimbal hen meer vrijheid geeft met hun bewegingen zonder zich zorgen te maken over hoe goed het zal uitpakken – vooral bij het nemen van foto’s ’s nachts wanneer er niet veel licht beschikbaar is, dus het zou problemen kunnen veroorzaken met het proberen geen fouten te maken voor het vastleggen van die kostbare momenten in het leven!

2. Neem het juiste gezichtspunt

Een goede tip is om op de grond te gaan liggen en vervolgens vanuit een lage hoek te fotograferen. Kniel zelfs gewoon neer en kom wat dichterbij staan! Dit maakt je foto’s niet alleen dramatischer, maar het geeft je ook een beter gevoel van hoe het voelt om daar te zijn. Een ander leuk gezichtspunt is om van bovenaf te fotograferen. Als je op een heuvel staat en uitkijkt over het water, probeer dan wat opnamen van bovenaf te maken-je kunt echt prachtige opnamen maken met deze hoek. Er zijn ook veel mogelijkheden om geweldige opnamen te maken door langs de kust te fotograferen terwijl je in een boot zit (of zelfs gewoon ronddobbert in een binnenband!). Als het mogelijk en legaal is, maak dan gebruik van deze mogelijkheden door er eerst voor te zorgen dat je camera waterdicht is!

3. Leg echte momenten vast

Als je op het strand fotografeert, is het belangrijk om echte momenten vast te leggen. Wees niet bang om door afleidingen zoals mensen en huisdieren heen te fotograferen, zolang ze je onderwerp of de omgeving maar niet verstoren (en als ze dat wel doen, vraag het dan vriendelijk). Wat je moet vermijden zijn geposeerde foto’s die er nep of geënsceneerd uitzien. Er is niets mis mee om iemand te vertellen waar je hem of haar wilt hebben of hoe je hem of haar wilt positioneren – zorg er alleen voor dat het er natuurlijk uitziet!

Een andere tip om echte momenten vast te leggen is om laag te gaan zitten; zo creëer je een intiemer perspectief en trek je de kijker de scène in. Bijvoorbeeld: in plaats van te fotograferen vanaf ooghoogte met twee mensen naast elkaar (zoals in afbeelding 1), maak je een opname op ooghoogte met het gezicht naar één persoon (afbeelding 2). Dit helpt om sfeer te creëren door de scherptediepte te benadrukken en een gevoel van intimiteit te creëren tussen model en fotograaf.

4. Wees voorzichtig met de wind

De wind kan je grootste obstakel zijn bij het maken van mooie strandfoto’s, maar het kan ook je grootste bondgenoot zijn. De sleutel is om het strategisch te gebruiken en het niet over je heen te laten waaien.

Als het recht in je gezicht waait wanneer je fotografeert, probeer dan gebruik te maken van de wind door je zo te positioneren dat de wind naar je onderwerp toe waait in plaats van er vandaan. Dit zorgt voor een waziger achtergrondeffect en helpt storende elementen in je opname (zoals andere mensen) te vervagen.

Pas echter op voor zand – het kan een anders zo mooie foto verpesten! Als je een statief gebruikt voor stabiliteit en voor time-lapse-opnamen, zet dan alle onderdelen goed vast als je op het strand fotografeert; anders is de kans groot dat ze onder het zand of zout water komen te zitten tijdens lange belichtingen!

5. Zoek naar manieren om water te gebruiken

Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat water een geweldige manier is om je foto interessanter te maken. Denk er maar eens over na: Water kan reflecties creëren, het kan beweging toevoegen en de foto een gevoel van schaal (of gebrek daaraan) geven, en het kan een illusie van diepte creëren.

Dus hoe gebruik je water in je foto’s? Hier zijn wat ideeën:

  • Ga dicht bij het water staan en fotografeer naar beneden, zodat je reflecties in het wateroppervlak krijgt.
  • Probeer omhoog te kijken naar bomen die ondersteboven op elkaar worden weerspiegeld, maar ook recht tegenover elkaar op gladde oppervlakken zoals rotsen of glazen ramen – het is verbazingwekkend hoeveel detail er te zien is als je dingen op deze manier door meerdere lagen bekijkt!

6. Bewerk met zorg

Als je alle bovenstaande tips onder de knie hebt, kunnen je foto’s er nog steeds vrij ruw uitzien – vooral als je fotografeert met een smartphone of een eenvoudige point-and-shoot camera. Dan is het tijd om te bewerken, bijvoorbeeld via Adobe Lightroom!

Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen zijn foto’s bewerkt. Sommige mensen vinden hun foto’s mooi zoals ze zijn en zijn niet geïnteresseerd om ze er beter uit te laten zien. Dat is prima, maar als u uw foto’s wilt laten opvallen, kan bewerken helpen.

Bewerken is vergelijkbaar met schilderen: het gaat erom bepaalde aspecten van een foto te veranderen terwijl andere ongemoeid worden gelaten. U kunt het contrast- of verzadigingsniveau (hoe helder of levendig iets eruitziet) wijzigen, curven aanpassen (waardoor delen van een foto lichter of donkerder worden), filters toevoegen die uw foto een bepaalde sfeer of gevoel geven, en zelfs ongewenste objecten uit een scène verwijderen (zoals iemand die door uw foto loopt). En als al het andere niet werkt? Je kunt altijd delen van een foto wegklonen!

7. Focus op de details

Het belangrijkste wat u kunt doen bij het maken van strandfoto’s is u richten op de details. Kijk naar schelpen, stenen, zeewier en zeeglas; merk op hoe het licht door je haar schijnt of het laat glinsteren in het water; kijk naar de horizon en zie hoe ver weg die is van waar je staat; focus op hoe diep je voetafdrukken in het zand gaan als je langs de kustlijn loopt. Hoe gedetailleerder deze beelden zijn, hoe beter ze zullen zijn!

8. Bereid je voor om op verschillende tijden van de dag te fotograferen

De beste tijden om te fotograferen zijn ’s morgens vroeg en laat in de middag. Zonsopgang is bijvoorbeeld meestal een goed moment voor landschapsopnamen omdat het helpt een gevoel van perspectief te creëren. Het lage licht zorgt ook voor zachtere schaduwen, waardoor je foto’s er dromeriger en schilderachtiger uitzien. Zonsondergang is daarentegen beter voor portretten omdat het warme tinten creëert die de huid van je onderwerp een gezonde gloed geven.

Er zijn echter andere momenten waarop natuurlijk licht niet zo geweldig is voor fotografie: het kan moeilijk zijn om goede opnamen te maken met flitslicht bij zonsopgang of zonsondergang (het uur voor zonsopgang of na zonsondergang). De flits van uw camera weerkaatst tegen de wolken in plaats van uw onderwerp direct te raken. Hierdoor kan het onderwerp er uitgebleekt of overbelicht uitzien in vergelijking met de achtergrond.*

9. Koop een groothoeklens of camerahulpstuk

Een groothoeklens is het perfecte instrument om de uitgestrektheid van een strand vast te leggen. Als je er geen hebt, kun je een hulpstuk voor je smartphone of losse camera gebruiken om een bredere hoek te krijgen, of als je een GoPro hebt, monteer je die op jezelf en ga je zwemmen!

10. Wees niet bang om te experimenteren met kleur en belichting.

  • Experimenteer met verschillende lenzen, hoeken en belichting. U zult merken dat hoe meer u experimenteert, hoe beter u zult begrijpen wat er nodig is om de beste opname te maken.
  • Gebruik een statief wanneer u opnamen maakt bij weinig licht of met een lange belichtingstijd. Een statief is essentieel voor dit soort opnamen, omdat het de camera stabiel houdt zonder dat u de ontspanknop hoeft in te drukken en het risico loopt dat uw opname door elkaar wordt geschud.
  • Probeer verschillende camera-instellingen zoals ISO-niveaus, diafragma-instellingen en sluitertijden (onder anderen) wanneer u ’s nachts of bij weinig licht foto’s maakt. Dit zal uw foto’s meer diepte geven doordat ze meer details laten zien dan wanneer u standaardinstellingen zoals de Auto-modus alleen overdag zou gebruiken.

 

Ziezo! Dit zijn de stappen die ik nam om strandfotografie onder de knie te krijgen. Als ik nu naar mijn eerste foto’s kijk die ik aan het strand heb getrokken, kan ik niet geloven hoeveel ze in de loop der tijd verbeterd zijn. De volgende stap is om er zelf op uit te gaan en foto’s te maken.